Hur rengör man mattor?

Smuts som fastnat i en matta kan ge ett sunkigt intryck men det går att göra något åt det. Hur? Svaret finner du här. Rengöra matta – en guide.

Hemmets mattor kan vara en riktig smutsfälla

En matta är ett enkelt och trevligt sätt att få sitt hem att kännas mer ombonat och dessutom är den oftast väldigt skön att sätta fötterna på. Men när både vi själva, våra gäster och våra eventuella husdjur går på dom samlas givetvis också smuts. Har man en matta i köket, under köksbordet eller kanske en under soffbordet är dessa i regel utsatta för mer nedsmutsning än andra.

Hallmattan ligger givetvis också ganska risigt till eftersom mycket av den smuts som dras med utifrån fastnar här. Dammsuger man sina mattor regelbundet håller man borta den värsta smutsen men det finns också tillfällen man kan behöva få bort fläckar eller rent av göra en ordentlig mattvätt.

Nedan följer en komplett guide på hur du rengör dina mattor på olika sätt.

Regelbunden dammsugning

Oavsett vilken typ av matta och var i hemmet den ligger bör den dammsugas ofta – gärna minst en gång i veckan. Detta för att undvika att smuts och damm ska sätta sig djupt och bli svårt att få bort. Var extra noggrann om du har mattor med långa strån eftersom det gärna fastnar särskilt mycket här.

Få bort fläckar

Har man lyckats få en liten envis fläck på sin matta behöver man inte göra sig besväret att tvätta hela. Det finns många fläckborttagare under kategorin rengöringsmedel som går utmärkt att använda sig av men var noggrann med att läsa instruktionerna på förpackningen.

Det finns också några bra husmorsknep för att få bort olika typer av fläckar. Att täcka fläcken med raklödder, låta det verka en stund och sedan gnugga lite lätt med en trasa brukar ta bort dom flesta typer av fläckar.

Att göra eget rengöringsmedel till sin matta av bara ljummet vatten och några droppar diskmedel kan också fungera bra på vissa typer av fläckar.

 

Mattvätt steg för steg

Att tvätta en matta för hand kan vara lite krångligt, speciellt om den är stor. Be om hjälp om du inte orkar hålla hela mattan själv och börja med att skaka ur den ordentligt, så att all lös smuts ramlar bort.Lägg sedan ut den plant på en ren plats.

Använd dig av ett textilschampo eller en blandning av kallt vatten och såpa (beroende på vilket material mattan är gjord av) och skrubba med en mjuk borste. Tänk på att göra rent båda över- och undersida för extra rent resultat.

Häng upp mattan tills den torkat helt. Om vädret tillåter kan den med fördel hänga den utomhus för att den kännas extra ren och fräsch innan den läggs ut på golvet igen.

Textilvårdsmaskiner

Har man många stora mattor eller kanske till och med en heltäckningsmatta kan det vara klokt att investera i en textilvårdsmaskin. Dessa påminner lite om en dammsugare till utseendet och fungerar utmärkt att använda på mattor och andra textilier. Man får räkna med att betala ett par tusenlappar om man vill äga sin egen men dessa finns också att hyra för den som föredrar det.

 

Andra tips för en fräsch matta

Även om man inte behöver genomföra en mattvätt särskilt ofta kan det kännas trevligt att fräscha upp mattan då och då och här kan man ta hjälp av årstiderna. På vintern är ett bra knep att lägga ut mattan i snön. Lägg då ut den i sin fulla storlek utan att den viker eller skrynklar sig någonstans – hela ytan ska nudda snön. Använd sedan en mattpiska eller liknande över hela mattan och låt den sedan ligga kvar en stund. Häng upp den på tork när du tar in den, innan du lägger ut den på golvet igen. Även under vår, sommar och höst kan det vara trevligt att hänga ut sina mattor ett par timmar för att lufta fibrerna.