Tabriz-matta

En Tabriz-matta är en typ i den allmänna kategorin av persiska mattor från staden Tabriz, huvudstaden i östra Azarbaijan-provinsen i nordvästra Iran. Det är ett av de äldsta mattvävcentren och gör en enorm mångfald av mattor. Sortimentet börjar vid basarkvalitet på 24 raj (antal knop per 7 cm av mattans bredd) och upp till de otroligt fina 110 raj. Raj är enheten för knutdensitet. Det visar mattans styvhet som baseras på antalet strängar som används för grunden av mattan. Strängmaterial är vanligtvis gjorda av bomull eller siden som används för mycket fina mattor.

Tabriz har en av de mest mångsidiga bildskärmarna från medaljong, Herati / Mahi, till figurala, bildliga och till och med 3-d-formade mattor.

De största producenterna i Tabriz idag inkluderar: Alabaf of Tabriz, Galibafi Nassadji Tabriz och Miri Brothers. Tabriz har varit ett stort och världsomspännande berömt mattor i Iran och världen. Det spelade en viktig roll i utvecklingen av de rika traditionerna för dekorativ och tillämpad konst.

Konsten med Tabriz-mattan var i sin höjdpunkt på 1100–1600-talen. Cirka 200 Tabriz-mästerverk från den klassiska eller ”gyllene” perioden från 1300-talet kännetecknas av en harmonisk sammanslagning av konsten i miniatyrmålningar och vävning, av en hög hantverksnivå som konstnärer och mattvävare visar.

Tabriz-skolan kan delas in i två undergrupper: Tabriz och Ardabil.

Tabriz

Här tillverkades olika typer av mattor, inklusive högar och plattväv, med enkel och komplex komposition. Mattkonstens konst fördes vidare från generation till generation och ansågs vara det mest uppskattade arvet. De traditionella ämnena för Tabriz-mattorna är prydnadsmönstren med följande dominerande bakgrundsfärger: grädde, röd eller marinblå. Det mest typiska för denna skola är mattor och mattor grupperade under det vanliga namnet ”Lachak turanj”. I mitten av mittfältet  finns ”turanj”och i mattans hörn ”lachak”. Turanj i mattans centrum är en symbol för månen, och mönstret som bildas av pastiller med de tandade bladen på kanterna symboliserar fiskens skalor, som stiger till vattenytan vid midnatt för att beundra månens reflektion . Ursprunget till denna komposition går tillbaka till 9: e-10: e århundradet. Teman för Tabriz-mattorna hämtas ofta från de stora orientaliska poeternas verk. Mattorna skildrar ofta scenerna för falkoner eller bilder av ett vildt lejon. Välkända är också Tabriz mattor med bilder av palatsfragment och moskéer, scener av strider. Ofta var skapandet av det här eller det andra prydnadsmönstret mattvävare inspirerat av de handmålade omslagen i antika böcker.