Några tips för att köpa en bra matta

Här får du några tips om vad som är bra att tänka på inför ett mattköp. Vilken storlek, vilka mönster och vilka material passar bäst i ditt hem? Mattor började användas bl a för att isolera mot kyla och för att skydda golv från slitage. Idag har mattan många fler fördelar än dessa, den ger en mjuk, skön yta att gå på och kan hjälpa till att ”binda ihop” möblemanget.

Rätt matta kan förändra ett helt rum!

Storlek

Att välja rätt mattstorlek för den aktuella placeringen är inte alltid så enkelt. Ett vanligt fel är att köpa en för liten matta. Ett bra tips är att markera med tejp på plats, för att få en överblick hur mattan kommer se ut på plats. Här är några riktlinjer av rätt mattstorlek.

Börja med att bestämma var mattan ska ligga. Det kan ibland vara svårt att veta hur stor matta som behövs och ett vanligt fel som många gör är att köpa en för liten matta. Ett bra tips är att mäta med tejp på plats för att få en överblick hur mattans storlek kommer se ut på plats. Här nedan kan du även läsa riktlinjer kring hur du ska tänka för att välja rätt storlek på din matta.

Vardagsrum

Om mattan ska placeras under en soffgrupp, så skall den vara minst 40 cm längre än soffan. Helst bör soffans alla ben stå på mattan, gärna 40 cm in från kanten. Om soffgruppen är placerad mitt i rummet, blir det snyggare om alla sittmöbler och bord står på själva mattan. Om en soffa står placerad mot en vägg, så är det bättre om bara frambenen står på mattan. När du sitter i soffan, så ska dina fötter vara på mattan och inte på golvet. Om det står ett sidobord bredvid soffan, bör mattan gå ut 40 cm från sidobordets kant.

Matsal

Om mattan placeras under ditt matbord behöver du tänka på att mattans bredd och längd räcker så att stolen inte hamnar utanför mattan. Tänk att måttet ska vara bordets storlek och lägg till cirka 75 cm på alla sidor. När du drar ut stolarna och sätter dig på dom så ska benen helst stå kvar på mattan.

Sovrum

I ett sovrum placeras en matta bäst under sängen. Mattan bör sticka ut 50 cm så att man kan gå på mattan runt sängen. Om du har nattduksbord på sidorna är det bra om borden har sina ben placerade på mattan. Om det inte är möjligt så är ett alternativ att bordets eller bordens framben står på mattan. Ett annat alternativ är att placera mattan från sängens mitt eller längre ner så att sängens framben placeras på mattan.

Hall / Passage

I en passage eller hall som är mer avlång utsätts mattan ofta för mycket trafik och det kan lätt öka slitaget. I dessa rum rekommenderar vi mattorna i vår Recyclekollektion som är anpassade i storleken och är ett extra slitstarkt material.

Material

Att välja rätt material är det viktigaste vid köp av en matta. Var ska den placeras, i en hall, i ett vardagsrum eller kanske i köket? Det är bra att tänka på hur mycket trafik det är i rummet. Vi erbjuder fyra material i våra kollektioner, ull, viskos, recycled PET och bomull.

Mattorna i vår ullkollektion är handvävda i 100 % ull vilket ger en slitstark och exklusiv känsla. Ull är även smutsavvisande, vilket gör det till bästa valet mot smuts, fläckar och vatten. Ullmattor luddar till en början, vilket är helt naturligt och avtar efter några veckor.

 

Våra viskosmattor är vävda i 100 % viskos, vilket ger en mjuk känsla. Om du önskar en matta med skimrande yta och som samtidigt är behaglig att gå på, ska du välja en viskosmatta. Viskos är känsligare än andra material, så placera inte en viskosmatta där det ofta spills eller där man går med ytterskor. Viskosmattor tenderar att släppa ifrån sig ludd den första tiden. Dammsug mattan regelbundet eller dra med en lätt fuktad trasa för att ta bort ludd. Efter några månader avtar luddandet.

 

I vår Recyclekollektion är mattorna gjorda av återvunna PET-flaskor. Plasten från flaskorna smälts och de tunna plasttrådarna spinns till garn. Av garnet vävs mattorna för hand, och materialet känns, ser ut som och har samma textur som en traditionell ullmatta. Dessa mattor är tåliga, lätta att ta bort fläckar från och är därför ett utmärkt val under ett matbord. Mattan kan till och med placeras utomhus på en balkong eller uteplats utan problem.

Ryakollektionen består av handvävda ryamattor i ull med lång lugg. De är mjuka, tåliga och slitstarka. Även ryamattor luddar till en början, men det avtar efter några veckor.

Mattorna i vår bomullskollektion är handvävda av 100 % bomull, ett naturligt och slitstarkt material. Bomull kan lätt bli smutsigt, men är enkelt att tvätta. En bomullsmatta är ett bra val till ett vardagsrum, ett sovrum eller barnens rum men inte under ett matbord, där det ofta spills och en smutsavvisande ullmatta är där ett bättre val.

Färger & Design

När du väljer färg och mönster så är det bra att utgå ifrån om du vill att mattan ska smälta in i övrig inredning eller du är ute efter att om den ska skapa en kontrast i rummet med mer vågade färger eller mönster. Låt rummets övriga detaljer och färger plockas upp med hjälp av mattan.